S這dka fabryka

Blog kulinarny - S這dka fabryka domowe wypieki oraz pyszne tradycyjne torty na r騜ne okazje

Wpisy

  • czwartek, 27 sierpnia 2015
    • Niezwyk造 Tort Ksi篹niczka ELSA

      Niezwyk造 Tort Ksi篹niczka ELSA- na wyj徠kow okazj dla wyj徠kowej osoby. To doskona造 pomys na prezent urodzinowy dla Ma貫j Ksi篹niczki.Dziewczynki by造 zachwycone tym tortem, a na wspomnienie po s這dkim wypieku pozosta豉 pi瘯na lalka ulubienicy m這dego pokolenia.

      A wi璚 nowa ods這na S這dkiej Fabryki przedstawia:

      Tort Ksi篹niczka ELSA na 4 urodziny Zosi:

      Ksi篹niczka Elsa

      S這dka Fabryka 篡czy Smacznego!!! :)

      Opis wykonania postanowi豉m zamie軼i szczeg馧owy, gdy my郵, i Elsa mo瞠 zachwyci niejedn ma陰 ksi篹niczk.

      KROK 1 Biszkopty

      Przygotowujemy 2 biszkopty w okr庵造ch formach ja u篡豉m klasycznej tortownicy o 鈔ednicy 24cm, oraz mniejszej formy do pieczenia babki z kominem, dzi瘯i czemu uzyska豉m pi瘯ny kszta速 na g鏎 sukni balowej. Oba biszkopty piek豉m r闚nocze郾ie.

      KROK 2 Fru瞠lina owocowa

      Sk豉dniki:

      500gram 鈍ie篡ch lubmro穎nych kwa郾ych owoc闚 (wi郾ie, maliny ewentualnie brzoskwinie)

      1 造磬a syropumalinowego

      1 造磬a w鏚ki

      1 造磬a m彗iziemniaczanej

      Owoce mog by mro穎nealbo 鈍ie瞠. Wi郾ie(wydrylowane) wk豉damy do rondelka, dolewamy syropumalinowego, 1 造磬 w鏚ki(alkohol wyparuje przy gotowaniu), posypujmy 1 造磬m彗i ziemniaczanej. Podgrzewamy to do zagotowania ca造 czas mieszaj帷 i chwilkgotujemy do zg瘰tnienia - powinni鄉y otrzyma konsystencj wi郾i w kisielu. Mo瞠mypomin望 ten etap i u篡 do tortu 鈍ie篡ch owoc闚 lecz takie przetworzone slepsze, zakonserwowane w 瞠lu nie puszczaj tak soku.

      KROK 3. Krem mascarpone + krem ma郵any do ob這瞠nia tortu

      Sk豉dniki krem mascarpone:

      500ml 鄉ietanys這dkiej 30% t逝szczu

      500g serka mascarpone

      3 造磬i cukru pudru

      Przygotowujemy krempodstawowy - 鄉ietankowy mascarpone - ok 500ml 鄉ietany krem闚ki 30% ubijamytroch do nabrania puszysto軼i, dosypujemy ok 2-3 造磬i cukru pudru do smaku,dodajemy serek mascarpone i ubijam na sztywno. Ubijamy ostro積ie, kontroluj帷od czasu do czasu konsystencj kremu, aby nie przebi 鄉ietany i nie wytr帷i這si mas這. Mog pojawi si drobne grudki z serka mascarpone, ale to w niczymnie przeszkadza. Ubijamy krem, a stanie si sztywny. Co chwilk wy陰czam mikseri sprawdzam czy ju wystarczaj帷o g瘰ty. Krem jest odpowiedni je郵i powstajesztywna g鏎ka z kremu po wyj璚iu mieszad豉 miksera. Przygotowany kremprzechowujemy w lod闚ce.

      Sk豉dniki krem ma郵any:

      200g mi瘯kiego mas豉

      3/4 szklanki cukru pudru

      Mas這 ubijamy na bia這, dosypuj帷 partiami cukier puder. Miksujemy do uzyskania lekkiego bia貫go kremu. Krem b璠zie potrzebny do obsmarowania tortu pod lukier.

      KROK 4. Poncz

      1 szklanka sokuwi郾iowego

      Sok z 1 cytryny

      1 造磬a syropumalinowego

      Wszystkie sk豉dnikimieszamy w naczyniu i odstawiamy w ch這dne miejsce do czasu nas帷zaniabiszkopt闚.

      KROK 5 PRZYGOTOWANIE BISZKOPT紟.

      Wystudzony biszkopt z tortownicy 24cmuk豉damy na tacy. Jako g鏎 tortu uk豉damy biszkopt wypieczony w formie babki. Jeden blat pozostawiamy ca造 jako sp鏚 tortu, w pozosta造ch blatach na 鈔odku wycinamy okr庵造 otw鏎 aby p騧niej w nim umie軼i lalk.

      KROK 6 - I TERAZ ZACZYNA SI ZABAWA :d

      NA SZTYWN TEKTURK - Podk豉ddo tort闚 ( lub kawa貫k kartonu owini皻y foli aluminiow) uk豉damy 1 blatbiszkopta (ten bez otworu), nas帷zamy ponczem, smarujemy cienk warstw konfitury wi郾iowej, nakonfitur wyk豉damy krem mascarpone - warstwa ok 0,5cm i na ko鎍u posypujemy wi郾iami w 瞠lu.Przykrywamy kolejn warstw okr庵貫go biszkopta i zn闚 nas帷zamy,konfitura, krem, wi郾ie i tak z wszystkimi warstwami. Powinien powsta tort w kszta販ie sukni balowej. Tort ch這dzimy ok 1 godziny w lod闚ce. Nast瘼nie ca造 tort smarujemy dok豉dnie kremem ma郵anym i zn闚 ch這dzimy.

      KROK 6 - LUKIER PLASTYCZNY I DEKORACJA

      W czasie ch這dzenia tortu przygotowujemy lukier plastyczny, ja u篡豉m lukru z pianek marshmallow. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, zawsze wychodzi jest plastyczny nie kruchy i 豉two si z nim pracuje.

      Sk豉dniki:

      200 g pianek marshmalow

      1 szkl cukru pudru

      2 造磬i ciep貫j wody

      Pianki roztapiamy w k徙ieli wodnej z dodatkiem 2 造瞠k ciep貫j wody. Cukier puder wysypujemy na stolnic i przek豉damy roztopion mas z pianek. Szybko zagniatamy mas z cukrem aby powsta豉 j璠rna kulka lukru plastycznego. Zostawiamy odrobin lukru na dekoracj (b璠zie lekko r騜owy gdy pianki wyst瘼uj w takim kolorze) Pozosta陰 cz窷 lukru farbujemy barwnikami spo篡wczymi na niebiesko. Lukier wa趾ujemy na grubo嗆 1-2mm, ok豉damy tort lukrem plastycznym. Na wierchu tortu przecinamy lukier i zawijamy do 鈔odka otworu. W otw鏎 wk豉damy Lalk przedstawiaj帷 ksi篹niczk ELS owini皻 foli spo篡wcz.


      S這dka Fabryka 篡czy Smacznego!!! :)

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      ewusia709
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 sierpnia 2015 11:38
  • poniedzia貫k, 01 wrze郾ia 2014
    • Fantastyczny Tort Mi czekoladowy

      Fantastyczny Tort Mi - na wyj徠kow okazj dla wyj徠kowej osoby. Jest pi瘯ny, jedyny w swoim rodzaju i wygl康a jakby by wydziergany z najprawdziwszej czekoladowej w堯czki.

      Wszystkie dzieci s zafascynowane tym misiem, lecz ostrzegam... Je郵i zamarzycie o wykonaniu takiego Misia, piszecie si na nie lada wyzwanie i wiele godzin ci篹kiej pracy w kuchni. :D

      A wi璚 nowa ods這na S這dkiej Fabryki przedstawia:

      Tort Mi na pierwsze urodziny Tymka:

      

      Opis wykonania postanowi豉m zamie軼i szczeg馧owy, gdy my郵, i Mi mo瞠 zachwyci niejednego ma貫go solenizanta. Zapraszam do pieczenia.

      KROK 1 Biszkopty

      Przygotowujemy 2 biszkopty w du瞠j prostok徠nej formie ok 24x36cm.

      Sk豉dniki:

      6 jajek

      3/4 szklanki cukru

      3/4 szklanki m彗i
      pszennej (tortowej)

      1/4 m彗i ziemniaczanej

      1/4 szklanki kakao

      M彗 i kakao wymiesza,przesia. Jajka ubi na sztywn pian z odrobin soli, w mi璠zyczasie dodaj帷 partiami cukier. Do masy jajecznej wsypa przesiane suche sk豉dniki. Delikatnie!!! wmiesza do ciasta, by sk豉dniki si po陰czy造, a piana z jaj zachowa豉 sw puszysto嗆. Ja robi to na najmniejszych obrotach miksera. Ciasto przek豉damy do blachy 24x36cm, dno wy這穎ne papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 165stopni z termoobiegiem przez ok 30-35min (do suchego patyczka).

      Na tort b璠ziemy potrzebowa 2 biszkopt闚 z podanego przepisu. Po wystudzeniu biszkopty przekrawamy na 2 blaty, w ten spos鏏 uzyskamy 4 warstwy biszkopta.

      KROK 2 Fru瞠lina owocowa

      Sk豉dniki:

      500gram 鈍ie篡ch lub mro穎nych kwa郾ych owoc闚 (wi郾ie, maliny ewentualnie brzoskwinie)

      1 造磬a syropu malinowego

      1 造磬a w鏚ki

      1 造磬a m彗i ziemniaczanej

      Owoce mog by mro穎ne albo 鈍ie瞠. Wi郾ie(wydrylowane) wk豉damy do rondelka, dolewamy syropu malinowego, 1 造磬 w鏚ki(alkohol wyparuje przy gotowaniu), posypujmy 1 造磬 m彗i ziemniaczanej. Podgrzewamy to do zagotowania ca造 czas mieszaj帷 i chwilk gotujemy do zg瘰tnienia - powinni鄉y otrzyma konsystencj wi郾i w kisielu. Mo瞠my pomin望 ten etap i u篡 do tortu 鈍ie篡ch owoc闚 lecz takie przetworzone s lepsze, zakonserwowane w 瞠lu nie puszczaj tak soku.

      KROK 3. Krem mascarpone

      Sk豉dniki:

      700-900ml 鄉ietany s這dkiej 30% t逝szczu

      500g serka mascarpone

      3 造磬i cukru pudru

      Przygotowujemy krem podstawowy - 鄉ietankowy mascarpone - ok 700-900ml 鄉ietany krem闚ki 30% ubijamy troch do nabrania puszysto軼i, dosypujemy ok 2-3 造磬i cukru pudru do smaku, dodajemy serek mascarpone i ubijam na sztywno. Ubijamy ostro積ie, kontroluj帷 od czasu do czasu konsystencj kremu, aby nie przebi 鄉ietany i nie wytr帷i這 si mas這. Mog pojawi si drobne grudki z serka mascarpone, ale to w niczym nie przeszkadza. Ubijamy krem, a stanie si sztywny. Co chwilk wy陰czam mikser i sprawdzam czy ju wystarczaj帷o g瘰ty. Krem jest odpowiedni je郵i powstaje sztywna g鏎ka z kremu po wyj璚iu mieszad豉 miksera. Przygotowany krem przechowujemy w lod闚ce

      KROK 4. Poncz

      1 szklanka soku wi郾iowego

      Sok z 1 cytryny

      1 造磬a syropu malinowego

      Wszystkie sk豉dniki mieszamy w naczyniu i odstawiamy w ch這dne miejsce do czasu nas帷zania biszkopt闚.

      KROK 5 PRZYGOTOWANIE BISZKOPT紟.

      Wystudzone biszkopty - wszystkie 4 warstwy uk豉damy na sobie. Najlepiej jako g鏎 tortu wybra spodni cz窷 biszkopta, gdy jest ona najbardziej r闚na. Z biszkopt闚 wykrawamy kszta速 misia uwzgl璠niaj帷 jego uszy, 豉pki, brzuszek i n騜ki. Dla u豉twienia sprawy proponuj wydrukowa sobie na kartce A4 szablon misia, przy這篡 do biszkopt闚 i ma造m no篡kiem pionowo doci望 biszkopty do kszta速u szablonu.

      Z odkrojonych element闚 b璠ziemy potrzebowa jeszcze 6 okr庵造ch kawa趾闚 biszkopta na buzi, brzuszek i 豉pki misia. Z "resztek" biszkopta wycinamy za pomoc w御kiej szklanki 6 k馧ek - nie musz by wyj徠kowo r闚ne, niedoskona這軼i pokryje krem. :D


      KROK 6 - I TERAZ ZACZYNA SI ZABAWA :d

      NA SZTYWN TEKTURK - Podk豉d do tort闚 ( lub kawa貫k kartonu owini皻y foli aluminiow) uk豉damy 1 blat biszkopta, nas帷zamy ponczem, smarujemy cienk warstw konfitury wi郾iowej, na konfitur wyk豉damy krem mascarpone - warstwa ok 0,5cm i na ko鎍u posypujmy
      wi郾iami z 瞠lu. Przykrywamy kolejn warstw biszkopta i zn闚 nas帷zamy, konfitura, krem, wi郾ie i tak z wszystkimi warstwami. Ostatni blat biszkoptowy pokrywamy tylko kremem ( nie nas帷zamy, nie smarujemy konfitur). Boki tortu r闚nie pokrywamy kremem mascarpone. Na 豉pki, buzie i brzuszek uk豉damy wyci皻e wcze郾iej k馧ka z biszkopta. M鎩 mi na tym etapie wygl康a nast瘼uj帷o:

      Nast瘼nie wszystkie elementy pokrywamy kremem mascarpone:

      Odstawiamy tort do lod闚ki aby si sch這dzi na ok 2 godziny.

      KROK 7 DEKORACJE

      Do dekoracji tortu u篡豉m masy plastycznej marshmallow, roztopionej czekolady oraz kremu czekoladowego.

      Masa marshmallow:

      Opakowanie bia造ch pianek marshmallow

      ok 1 szkl. cukru pudru

      Pianki roztopimy w k徙ieli wodnej, dosypujemy cukier puder partiami a do uzyskania jednolitej plastycznej masy o konsystencji plasteliny. Mas wa趾ujemy na cienk warstw ok 2-3mm. Za pomoc szklanek wykrawamy okr璕i na uszy, oczy, buzi, brzuszek i 豉pki misia. Elementy mo瞠my przygotowa dzie wcze郾iej, mog s逝篡 do dekoracji tortu nawet jak b璠 wyschni皻e.

      Oczy i buzi dekorujemy roztopion czekolad. Odstawiamy do wyschni璚ia.

      Krem do dekoracji najlepiej przygotowa dzie wcze郾iej.

      Krem czekoladowy:

      250 ml 鄉ietany krem闚ki 36%

      200 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej), posiekanej na kawa趾i

      妃ietan podgrza w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdj望 z palnika, doda czekolad, wymiesza do jej rozpuszczenia. Odstawi do wystudzenia. Sch這dzi w lod闚ce przez ca陰 noc.
      Kolejnego dnia wyj望 z lod闚ki i ubi jak ubijamy sam krem闚k - na pyszny, g瘰ty krem Na dekoracj naszego du瞠go torta b璠ziemy potrzebowa podw鎩n porcj tego kremu.. Je郵i chcemy oszcz璠zi sobie czasu i produkt闚 mo瞠my na tym etapie posili si gotowymi kremami czekoladowymi do tort闚 dost瘼nymi w sklepach spo篡wczych.


      W celu dekoracji MISIA -wyjmujemy tort z lod闚ki. Na tort uk豉damy elementy dekoracyjne z masy marshmallow - uszka, oczka, buzi, brzuszek, 豉pki. Nast瘼nie czekoladowy krem nak豉damy do r瘯awa cukierniczego wyposa穎nego w tylk drobnej gwiazdki. Dekorujemy ca貫go misia. Nie musz to by takie 禦udne gwiazdki, mo積a przyspieszy wykonuj帷 esyfloresy, wa積e aby zachowa kszta速y misia i zrobi mu bu嶔.

      A tak oto prezentowa si nasz mi podczas przyj璚ia urodzinowego:

      

      MI w przekroju:

      

      

      MI Gotowy!!! GRATULACJE !! SMACZNEGO!!!

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ewusia709
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 01 wrze郾ia 2014 19:01
  • wtorek, 15 pa寮ziernika 2013
    • Lekkie Ciasto Ananasowo-Kokosowe

      Ciasto ananasowo-kokosowe to fantastyczny lekki wypiek, specjalnie dla mi這郾ik闚 egzotycznych smak闚. Wbrew pozorom ciasto nie jest przesadnie s這dkie i ci篹kie, wr璚z przeciwnie, jest tak pyszne, 瞠 trudno si oprze si璕ni璚ia po kolejny kawa貫czek :) Wypiek ten go軼i w mojej rodzinie od dawna, a dziwne, 瞠 dopiero teraz zdecydowa豉m si umie軼i przepis na blogu. Ciasto ananasowe sk豉da si z trzech warstw: pysznego lekkiego biszkopta, warstwy budyniowego kremu z ananasem oraz chrupi帷ej bezy kokosowej.



      Sk豉dniki na biszkopt:

      5 jaj,

      3/4 szkl. cukru

      3/4 szkl. m彗i pszennej

      1/4 szkl. m彗i ziemniaczanej

      szczypta soli

      W陰czamy piekarnik i ustawiamy na 160-170 stopni z termoobiegiem.

      M彗 pszenn i ziemniaczan przesiewamy do miseczki i mieszamy. Bia趾a jaj wbijamy do misy miksera, 鄴速ka zostawiamy na talerzyku. Do bia貫k dodajemy szczypt soli i ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania dodajemy po trochu cukier. Kiedy bia趾a utworz puszyst, zwart pian, dodajemy po 1 鄴速ku i ubijamy do uzyskania jednolitej puszystej konsystencji. Na ko鎍u ostro積ie i delikatnie wsypujemy przesiane m彗i i mieszamy dok豉dnie. Ja mieszam m彗 na najni窺zych obrotach miksera. Tak powsta貫 ciasto wylewamy na blaszk 25x40cm wy這穎n papierem do pieczenia (tylko dno). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 35 minut, do "suchego" patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy razem z blaszk z ok 30cm na pod這g :) Dzi瘯i temu biszkopt pozostanie lekki i puszysty, nie opadnie po wystygni璚iu. Jest to przepis na tzw. biszkopt rzucany. Biszkopt odstawiamy do ostudzenia.

      Sk豉dniki na bez kokosow:


      4 bia趾a z jaj

      1 szkl cukru

      200 gram wi鏎ek kokosowych


      Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i nagrzewamy. Jaja parzymy w gor帷ej wodzie - gotujemy wod i wrz徠kiem polewamy jaja - w celu zlikwidowania bakterii.

      Bia趾a wbijamy do misy miksera, 鄴速ka odk豉damy na talerzyk, b璠 nam p騧niej potrzebne do przygotowania kremu. Do bia貫k dodajemy szczypt soli i ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania dosypujemy porcjami cukier. Gdy piana z bia貫k tworzy puszyst i lekk mas dodajemy wi鏎ki kokosowe i delikatnie mieszamy - ja robi to na najni窺zych obrotach miksera. Form do pieczenia 25x40cm wyk豉damy papierem do wypiek闚 (wystarczy samo dno) i wyk豉damy przygotowan bez kokosow, r闚no rozrowadzamy po blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 minut (bez termoobiegu). Powinna powsta z這ta beza. Po upieczeniu wyjmujemy blach z piekarnika studzimy, odwracamy bez "do g鏎y nogami" na blat i zdejmujemy papier do pieczenia. Zostawiamy bez do ca趾owitego ostygni璚ia.

      Sk豉dniki na krem budyniowy z ananasem.


      Puszka ananas闚 w zalewie

      2 budynie 鄉ietankowe (w proszku na 1/2 litra p造nu)

      8 gr cukru waniliowego

      2 造磬i cukru

      200 gram mas豉

      4 鄴速ka ( pozosta貫 z przygotowania bezy)

      Otwieramy puszk ananas闚 i sok odlewamy do garnuszka. Sok ananasowy gotujemy, budynie i cukier rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody i wlewamy do wrz帷ego sosu ananasowego. Gotujemy budy kilka minut, a stanie si 鄴速y i g瘰ty. Tak przygotowany budy odstawiamy do ostygni璚ia. Kr捫ki ananasa kroimy w drobn kostk. Gdy budy jest ch這dny przek豉damy go do misy miksera, dodajemy 鄴速ka i mas這 pokrojone w drobne kawa趾i. Miksujemy kilka minut na wysokich obrotach miksera do momentu uzyskania jednolitego, g豉dkiego kremu. Na koniec dodajemy kosteczki ananasa i mieszamy na niskich obrotach miksera. Krem gotowy.

      Wystudzony biszkopt nas帷zamy (50ml wody + 2 造磬i soku z cytryny+ 2 造磬i soku pomara鎍zowego). Na biszkopt wyk豉damy krem ananasowy i r闚no rozprowadzamy za pomoc szpatu趾i. Nast瘼nie umieszczamy na kremie bez kokosow. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lod闚ki, aby krem zg瘰tnia. Po tym czasie wypiek jest gotowy do spo篡cia. :) Gor帷o polecam!!!


      

      S這dka Fabryka 篡czy Smacznego!!! :)

      

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ewusia709
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 pa寮ziernika 2013 11:26
    • Wypieki na przyj璚ie okoliczno軼iowe

      Jak wspomina豉m we wcze郾iejszym wpisie - ubieg造 weekend by wyj徠kowo pracowity w S這dkiej Fabryce. Powsta造 wspania貫 s這dkie wypieki na przyj璚ie rodzinne. Przepisy i wypieki zosta造 tak wybrane, aby dla ka盥ego go軼ia znalaz si kawa貫czek ulubionego ciasta. I tak powsta :

      1. delikatny puszysty sernik z czekoladow polew dla mi這郾ik闚 tradycyjnych wypiek闚,

      2. Lekkie i puszyste ciasto ananasowe dla mi這郾ik闚 egzotycznych smak闚 oraz...

      3. owocowa biedronka - biszkopt z bit 鄉ietan, jagodami i truskawkow galaretk dla mi這郾ik闚 w豉郾ie takiego deserowego po陰czenia smak闚.

      Wypieki prezentowa造 si nast瘼uj帷o:

      Wypieki przypad造 do gustu wszystkim go軼iom, a szczeg鏊nie najm這dszym. I tutaj r闚nie us造szeli鄉y wspania貫 komplementy, popularno嗆 zyska這 powiedzenie: "-Ciocia Ewa piecze najlepsze ciasta na 鈍iecie" :)

      Przepraszam za mizern jako嗆 fotografii, brak czasu na uwiecznienie wypiek闚.

      Ciasto "Biedronka" - prezentowane wcze郾iej w ramach pr鏏y generalnej. Puszysty biszkopt z bit 鄉ietan, 鈍ie篡mi jagodami i soczyst truskawkow galaretk. Lekkie i smaczne. Ulubione ciasto najm這dszych.


      Sernik powsta na bazie mojego ulubionego przepisu na Sernik z ros. Zamiast wyko鎍zy sernik bez z ros, u篡豉m polewy czekoladowej oraz z這tych pere貫k lukrowych. Smakowa o wiele lepiej ni prezentuje si na fotografii. Gor帷o polecam :)


      Z lewej strony Ciasto ananasowe z kokosow bez, jedno z moich ulubionych. Przepis na wykonanie tego wypieku dodam w kolejnym wpisie. Ciasto sk豉da si z puszystego biszkopta nas帷zonego sokiem owocowym, kremu budyniowego z ananasem oraz kokosowej bezy. Wypiek wychodzi s這dki, lekki i delikatny. Po陰czenie idealne :)

      S這dka Fabryka 篡czy tradycyjnie S這dkiego Dnia!!!

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ewusia709
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 pa寮ziernika 2013 10:57
    • Tort Malinowy z okazji Chrztu 安i皻ego

      Poprzedni weekend by bardzo pracowity w S這dkiej Fabryce. Powsta造 s這dkie wypieki oraz wspania造 uroczysty torcik. Tort powsta na bazie przedstawianego w poprzednich wpisach tortu malinowego z kremem mascarpone. Udekorowany z這tym kremem i pere趾ami. A prezentowa si nast瘼uj帷o:

      Do przygotowania tortu u篡to:

      BLATY: Biszkopt waniliowy z 8 jaj - kwadrat 24x24cm

      NAS。ZENIE: 20 ml soku cytrynowego + 50 ml wody + 2 造磬i syropu malinowego

      NADZIENIE: konfitura malinowa,krem mascarpone, maliny w 瞠lu

      DEKORACJA: krem mascarpone barwiony na z這to, z這te pere趾i

      

      Przy okazji tego torciku otrzyma豉m najpi瘯niejszy komplement. Od jednego z najm這dszych go軼i us造sza豉m wspania貫 s這wa: "-Upiek豉 m鎩 ulubiony tort" By這 mi bardzo mi這 to s造sze i to najwspanialsza nagroda za trud i czas po鈍i璚ony na przygotowanie :)

      S這dka Fabryka tradycyjnie 篡czy smacznego i s這dkiego dnia.

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ewusia709
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 pa寮ziernika 2013 10:11
  • poniedzia貫k, 30 wrze郾ia 2013
    • Ciasto "Biedronka" z bit 鄉ietan, owocami i galaretk

      Pr鏏owania, testowania ci庵 dalszy, tym razem postanowi豉m upiec co dla mi這郾ik闚 po陰czenia bitej 鄉ietany, owoc闚 i galaretki. Ca造 wypiek tworzy豉m wg scenariusza, kt鏎y sam mi si rysowa w g這wie i uda這 si. Pr鏏a generalna zaliczona. Ciasto nazwa豉m biedronk ze wzgl璠u na czarne kropki zatopione w czerwieni galaretki. :) Wyj徠kowo lekki, smaczny i pi瘯nie prezentuj帷y si wypiek. A oto i "Biedronka" we w豉snej osobie:

      Moja Biedronka sk豉da si z trzech warstw: pysznego lekkiego biszkopta, grubej warstwy bitej 鄉ietany oraz owoc闚 zatopionych w soczystej galaretce.

      Sk豉dniki na biszkopt:

      5 jaj,

      3/4 szkl. cukru

      3/4 szkl. m彗i pszennej

      1/4 szkl. m彗i ziemniaczanej

      szczypta soli

      W陰czamy piekarnik i ustawiamy na 160-170 stopni z termoobiegiem.

      M彗 pszenn i ziemniaczan przesiewamy do miseczki i mieszamy. Bia趾a jaj wbijamy do misy miksera, 鄴速ka zostawiamy na talerzyku. Do bia貫k dodajemy szczypt soli i ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania dodajemy po trochu cukier. Kiedy bia趾a utworz puszyst, zwart pian, dodajemy po 1 鄴速ku i ubijamy do uzyskania jednolitej puszystej konsystencji. Na ko鎍u ostro積ie i delikatnie wsypujemy przesiane m彗i i mieszamy dok豉dnie. Ja mieszam m彗 na najni窺zych obrotach miksera. Tak powsta貫 ciasto wylewamy na blaszk 25x40cm wy這穎n papierem do pieczenia (tylko dno). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 35 minut, do "suchego" patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy razem z blaszk z ok 30cm na pod這g :) Dzi瘯i temu biszkopt pozostanie lekki i puszysty, nie opadnie po wystygni璚iu. Jest to przepis na tzw. biszkopt rzucany. Biszkopt odstawiamy do ostudzenia.


      Sk豉dniki na warstw puszystej bitej 鄉ietany i galaretki:


      800ml 鄉ietanki krem闚ki 30%

      8 gr cukru waniliowego

      2 造瞠czki cukru pudru

      3 galaretki truskawkowe

      kilka gar軼i jag鏚 lub innych ulubionych owoc闚.

      Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze przegotowanej gor帷ej wody, dok豉dnie mieszamy i odstawiamy do ostygni璚ia i zg瘰tnienia. Gdy galaretka zaczyna t篹e, lecz jest jeszcze p造nna, ubijamy 鄉ietank krem闚k na puszysto, pod koniec ubijania dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Podczas ubijania nale篡 sprawdza co jaki czas sztywno嗆 鄉ietany, aby nie ubi jej zbyt mocno i aby nie wytr帷i這 si "mas這". Gdy 鄉ietanka jest puszysta i gotowa dodajemy do niej ok 1/4 porcji przygotowanej wcze郾iej t篹ej帷ej galaretki i mieszamy na niskich obrotach miksera do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowan mas 鄉ietanow wylewamy na wystudzony biszkopt i dok豉dnie wyr闚nujemy powierzchni. Wk豉damy do lod闚ki na ok 20 minut, aby masa 鄉ietanowa zg瘰tnia豉. Po tym czasie wyjmujemy blaszk z lod闚ki, na masie 鄉ietanowej umieszczamy owoce i zalewamy reszt t篹ej帷ej galaretki. Wstawiamy ponownie do lod闚ki na ok 2 h. Po tym czasie galaretka powinna ju mocno st篹e i ciasto gotowe :)

      Polecam i 篡cz smacznego

      

      S這dka Fabryka 篡czy Smacznego!!! :)

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ewusia709
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 30 wrze郾ia 2013 14:24
  • wtorek, 24 wrze郾ia 2013
  • niedziela, 27 stycznia 2013

Opcje Bloxa