Słodka fabryka

Blog kulinarny - Słodka fabryka domowe wypieki oraz pyszne tradycyjne torty na różne okazje

Wpis

poniedziałek, 01 września 2014

Fantastyczny Tort Miś czekoladowy

 

Fantastyczny Tort Miś - na wyjątkową okazję dla wyjątkowej osoby. Jest piękny, jedyny w swoim rodzaju i wygląda jakby był wydziergany z najprawdziwszej czekoladowej włóczki.

Wszystkie dzieci są zafascynowane tym misiem, lecz ostrzegam... Jeśli zamarzycie o wykonaniu takiego Misia, piszecie się na nie lada wyzwanie i wiele godzin ciężkiej pracy w kuchni. :D

A więc nowa odsłona Słodkiej Fabryki przedstawia:

Tort Miś na pierwsze urodziny Tymka:



 

 

Opis wykonania postanowiłam zamieścić szczegółowy, gdyż myślę, iż  Miś może zachwycić niejednego małego solenizanta. Zapraszam do pieczenia.

 

KROK 1 Biszkopty

Przygotowujemy 2 biszkopty w dużej prostokątnej formie ok 24x36cm.

 Składniki:

6 jajek

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki
pszennej (tortowej)

1/4 mąki ziemniaczanej

1/4  szklanki kakao

Mąkę i kakao wymieszać,przesiać. Jajka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, w międzyczasie dodając partiami cukier. Do masy jajecznej wsypać przesiane suche składniki. Delikatnie!!! wmieszać do ciasta, by składniki się połączyły, a piana z jaj zachowała swą puszystość. Ja robię to na najmniejszych obrotach miksera. Ciasto przekładamy do blachy 24x36cm, dno wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 165stopni z termoobiegiem przez ok 30-35min (do suchego patyczka).

Na tort będziemy potrzebować 2 biszkoptów z podanego przepisu. Po wystudzeniu biszkopty przekrawamy na 2 blaty, w ten sposób uzyskamy 4 warstwy biszkopta.

KROK 2 Frużelina owocowa

Składniki:

500gram świeżych lub mrożonych kwaśnych owoców (wiśnie, maliny ewentualnie brzoskwinie)

1 łyżka syropu malinowego

1 łyżka wódki

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Owoce mogą być mrożone albo świeże. Wiśnie(wydrylowane) wkładamy do rondelka, dolewamy syropu malinowego, 1 łyżkę wódki(alkohol wyparuje przy gotowaniu), posypujmy 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Podgrzewamy to do zagotowania cały czas mieszając i chwilkę gotujemy do zgęstnienia - powinniśmy otrzymać konsystencję wiśni w kisielu. Możemy pominąć ten etap i użyć do tortu świeżych owoców lecz takie przetworzone są lepsze, zakonserwowane w żelu nie puszczają tak soku.

 

KROK 3. Krem mascarpone

Składniki:

700-900ml śmietany słodkiej 30% tłuszczu

500g serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

Przygotowujemy krem podstawowy - śmietankowy mascarpone - ok 700-900ml śmietany kremówki 30% ubijamy trochę do nabrania puszystości, dosypujemy ok 2-3 łyżki cukru pudru do smaku, dodajemy serek mascarpone i ubijam na sztywno. Ubijamy ostrożnie, kontrolując od czasu do czasu konsystencję kremu, aby nie przebić śmietany i nie wytrąciło się masło. Mogą pojawić się drobne grudki z serka mascarpone, ale to w niczym nie przeszkadza. Ubijamy krem, aż stanie się sztywny. Co chwilkę wyłączam mikser i sprawdzam czy już wystarczająco gęsty. Krem jest odpowiedni jeśli powstaje sztywna górka z kremu po wyjęciu mieszadła miksera. Przygotowany krem przechowujemy w lodówce

KROK 4. Poncz

1 szklanka soku wiśniowego

Sok z 1 cytryny

1 łyżka syropu malinowego

Wszystkie składniki mieszamy w naczyniu i odstawiamy w chłodne miejsce do czasu nasączania biszkoptów.

 

KROK 5 PRZYGOTOWANIE BISZKOPTÓW.

Wystudzone biszkopty - wszystkie 4 warstwy układamy na sobie. Najlepiej jako górę tortu wybrać spodnią część biszkopta, gdyż jest ona najbardziej równa. Z biszkoptów wykrawamy kształt misia uwzględniając jego uszy, łapki, brzuszek i nóżki. Dla ułatwienia sprawy proponuję wydrukować sobie na kartce A4 szablon misia, przyłożyć do biszkoptów i małym nożykiem pionowo dociąć biszkopty do kształtu szablonu.

Z odkrojonych elementów będziemy potrzebować jeszcze 6 okrągłych kawałków biszkopta na  buzię, brzuszek i łapki misia. Z "resztek" biszkopta wycinamy za pomocą wąskiej szklanki 6 kółek - nie muszą być wyjątkowo równe, niedoskonałości pokryje krem. :D


KROK 6  - I TERAZ ZACZYNA SIĘ ZABAWA :d

 NA SZTYWNĄ TEKTURKĘ - Podkład do tortów ( lub kawałek kartonu owinięty folią aluminiową) układamy 1 blat biszkopta, nasączamy ponczem, smarujemy cienką warstwą konfitury wiśniowej, na konfiturę wykładamy krem mascarpone - warstwa ok 0,5cm i na końcu posypujmy
wiśniami z żelu. Przykrywamy kolejną warstwą biszkopta i znów nasączamy, konfitura, krem, wiśnie i tak z wszystkimi warstwami. Ostatni blat biszkoptowy pokrywamy tylko kremem ( nie nasączamy, nie smarujemy konfiturą). Boki tortu również pokrywamy kremem mascarpone. Na łapki, buzie i brzuszek układamy wycięte wcześniej kółka z biszkopta. Mój miś na tym etapie wyglądał następująco:

 

Następnie wszystkie elementy pokrywamy kremem mascarpone:

 

Odstawiamy tort do lodówki aby się schłodził na ok 2 godziny.

 

KROK 7 DEKORACJE

Do dekoracji tortu użyłam masy plastycznej marshmallow, roztopionej czekolady oraz kremu czekoladowego.

Masa marshmallow:

Opakowanie białych pianek marshmallow

ok 1 szkl. cukru pudru

 

Pianki roztopimy w kąpieli wodnej, dosypujemy cukier puder partiami aż do uzyskania jednolitej plastycznej masy o konsystencji plasteliny. Masę wałkujemy na cienką warstwę ok 2-3mm. Za pomocą szklanek wykrawamy okręgi na uszy, oczy, buzię, brzuszek i łapki misia. Elementy możemy przygotować dzień wcześniej, mogą służyć do dekoracji tortu nawet jak będą wyschnięte.

Oczy i buzię dekorujemy roztopioną czekoladą. Odstawiamy do wyschnięcia.

 

Krem do dekoracji najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Krem czekoladowy:

250 ml śmietany kremówki 36%

200 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej), posiekanej na kawałki

Śmietanę podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia. Schłodzić w lodówce przez całą noc.
Kolejnego dnia wyjąć z lodówki i ubić jak ubijamy samą kremówkę - na pyszny, gęsty krem Na dekorację naszego dużego torta będziemy potrzebować podwójną porcję tego kremu.. Jeśli chcemy oszczędzić sobie czasu i produktów możemy na tym etapie posilić się gotowymi kremami czekoladowymi do tortów dostępnymi w sklepach spożywczych.


W celu dekoracji MISIA -wyjmujemy tort z lodówki. Na tort układamy elementy dekoracyjne z masy marshmallow - uszka, oczka, buzię, brzuszek, łapki. Następnie czekoladowy krem nakładamy do rękawa cukierniczego wyposażonego w tylkę drobnej gwiazdki.  Dekorujemy całego misia. Nie muszą to być takie żmudne gwiazdki, można przyspieszyć wykonując esyfloresy, ważne aby zachować kształty misia i zrobić mu buźkę.

A tak oto prezentował się nasz miś podczas przyjęcia urodzinowego:



MIś w przekroju:





 

 

 

MIŚ Gotowy!!! GRATULACJE !! SMACZNEGO!!!

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
ewusia709
Czas publikacji:
poniedziałek, 01 września 2014 19:01

Polecane wpisy

Trackback

Opcje Bloxa